Na zdrowie!
A psik...
Powolutku powolutku wygrzebujemy się z paskudnych choróbsk.
Matylda po 10 dniowej antybiotykoterapii z powodu okrutnej i zwalającej z nóg anginy dochodzi do siebie, a ja staram się jej pomóc jak tylko umiem. Przede wszystkim zdrowym i wartościowym jedzeniem, które 3-latka jest w stanie skonsumować bez grymasu na buźce. A moje drogie (wszystkie mamy to wiedzą) - nie jest to łatwe zadanie!!:)
Na stole gości kasza jaglana, mleczko kokosowe, ryż brązowy, siemię lniane, pestki dyni i słonecznika, razowe pieczywo, świeże, gotowane i suszone owoce i warzywa...
Może moje kulinarne ekscesy pomoga i Wam znaleźć pomysł na pyszne i wartościowe posiłki :)
KOKOSOWA ZUPA NA ŚNIADANIE:
3 łyżki ryżu / kaszy jęczmiennej / płatków owsianych
pół szklanki mleczka kokosowego
szklanka wody mineralnej
1 dojrzały banan
miód do smaku
płatki migdałowe
rodzynki
Ryż/kaszę/płatki przepłukać (owsiane płatki moczę na noc z sokiem z cytryny), wrzucić na gotujące się mleczko z wodą, gotować do zgęstnienia (20-25 min), pod koniec dodać pokrojony w plasterki banan i namoczone wcześniej rodzynki. Po ugotowaniu przelożyć do miseczki, gdy lekko ostygnie dodać miód i posypać płatkami migdalowymi
KOKTAJL NA II ŚNIADANIE:
0,5 szklanki kefiru/jogurtu/actimel/mleczko kokosowe
dojrzały banan
3 łyżki mielonych pestek (siemię, dynia, słonecznik)
3 łyżki platków owsianych
miód do smaku
Płatki wcześniej zalać wrzątkiem i dodać trochę soku z cytryny. Następnie wymieszać z pozostałymi składnikami, zmiksować na gładko, ewentualnie dodać wody, jeśli masa będzie zbyt gęsta. Pić od razu.
dozwolone wszelkiej maści wariacje - podstawą są zboża i kefr lub jogurt, owoce i dodatki wg uznania - my testowalyśmy jeszcze domowy syrop truskawkowy, domowe jagody w syropie:)
Do tego kilka ryżowych chrupków i deser gotowy:)
PASTA Z AWOKADO na KOLACJĘ:
1 dojrzałe awokado
twarożek (ja dałam wiejski)
2 łyzki soku z cytryny
sól i pieprz do smaku
2 ugotowane na twardo jajka
Wszystko mieszamy i rozdrabniamy widelcem bądź miksujemy na gładką masę
Do tego świeżo upieczony chlebek z mąki pełnoziarnistej, czerwona papryka i kubek gorącej zielonej herbatki:)
Przepis na chleb - bazę podawałam już latem, tym razem zmodyfikowałam go zamieniając mąkę pszenną na pełnoziarnistą, mleko na wodę (eliminuję mleko), dodałam zmielone i całe siemię lniane, slonecznik i pestki dyni.
Może w/w potrawy nie grzeszą urodą i nie są zbyt fotogeniczne, ale są pyszne i akceptowane przez Księżniczkę - a to najważniejsze!
Smacznego dla odważnych!!!:)