• Pinterest
  • Facebook
  • Instagram

8 lipca 2010

Trochę słodyczy i trochę pikanterii

W każdym domu potrzebna jest odrobina słodyczy i odrobina pikanterii i bynajmniej tym razem nie mam tu na myśli sypialni;)

Mowa tu o KUCHNI, kuchni działającej na wszystkie zmysły, nie tylko smaku - węch i wzrok są przecież równie ważne w przypadku smakołyków..
Lubię połączenie słodkiego i ostrego - ciasteczka chilli z Lidla sa pyyyyszne:)

W moim grillowym repertuarze na dobre zagościły już diabelskie ogórki, czyli ogórki marynowane w słodkiej zalewie z dodatkiem czosnku i papryczek chilli - niebo, a raczej piekło w gębie. Po pierwszym wrażeniu wielkiej słodyczy dołącza się narastające rozkoszne pieczenie...świetna przystawka do grilla - a wg męskiej części degustatorów - wyśmienita zakąska pod wodę ognistą;)

Przepis:
- 3 kg ogórków gruntowych
- 4 łyżki soli
- duża główka czosnku
- 12 małych papryczek chilli (ja miałam suszone)
- 2 szklanki octu
- 80 dag cukru
- 9 łyżek oleju

Umyte ogórki kroimy w grube plastry (nie obieramy!) i zasypujemy solą. Odstawiamy na 6 godzin co jaki czas mieszając. Po 6 godzinach odlewamy wodę, dajemy pokrojona papryczkę, zalewamy podgrzanym do wrzątku olejem, mieszamy. Zagotowujemy syrop z octu i cukru, zalewamy ogórki i dodajemy wyciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 12 godzin, mieszając co jaki czas. Po 12 godzinach rozłożyć do wyparzonych słoików, mocno zakręcić. Nie trzeba pasteryzować:)



Drugim ciekawym połączeniem jest mus truskawkowy z miętą i pieprzem. Także popełniony przeze mnie wczorajszego wieczoru. Na razie w fazie eksperymentu, bo nie mogłam znaleźć przepisu bez użycia żelfixów wszelkiej maści, których w mojej kuchni nie uznaję od kiedy w naszym domu pojawiły się dzieci. Mam nadzieję, że sprawdzi się jako dodatek do lodowych deserów, budyniu czy ciasta. Ma lekki owocowy smak z nutką mięty i ledwie wyczuwalnym pieprzem.

Przepis:
- 2 kg truskawek
- 100 ml zimnej mocnej herbaty miętowej (ja zrobiłam z 2 torebek)
- skórka otarta z 2 cytryn + wyciśnięty sok
- 0,5 kg cukru
- kilka gałązek świeżej mięty
- pieprz (najlepiej biały, ale ja miałam tylko czarny)

Truskawki pokroić i wymieszać z cukrem i naparem miętowym, odstawić do lodówki na noc. Następnego dnia zagotować przez klika minut z gałązkami mięty, przetrzeć truskawki przez gęste sitko, wyciągnąć gałązki mięty, połączyć sok z truskawkową pulpą i cytryną (sok i skórka), zagotować jeszcze raz, dodać pieprz i gorący mus nakładać do wyparzonych słoików. Pasteryzować ok. 25 min (ja oczywiście robię to w piekarniku). Po pasteryzacji postawić do góry dnem i ostudzić.


0 comments:

Prześlij komentarz

NEWSLETTER

Zapisz się na newsletter i bądź na bieżąco