• Pinterest
  • Facebook
  • Instagram

6 lipca 2010

Przetworowy debiut 2010

Już są.
Moje pierwsze tegoroczne przetwory, póki co takie najprostsze, ale pyszne i warte polecenia.
Jagody i czarne porzeczki w syropie...lato zamknięte w słoikach, na zimę jak znalazł.



Przepis - banalny:
1 część cukru na 3 części owoców


Słoiki porządnie myję, wyparzam w piekarniku, do gorących nakładam ciasno owoce z cukrem, zalewam odrobiną wrzątku i siup do piekarnika (w 140 stopniach) na 20-25 min w brytfance napełnionej gorącą wodą do wysokości 2 cm. Potem już tylko dokręcamy mocno pokrywki, odwracamy gorące słoiki do góry dnem i czekamy przez noc aż wystygną.

Łatwo, lekko i przyjemnie...

Smacznego:)

2 komentarze:

  1. Witaj.
    Czy do piekarnika wstawiasz już słoiczki z nakrętkami?
    Zamierzam w tym roku wypróbować pasteryzację w piekarniku ale strasznie boję się wystrzału szkła...
    A i gratuluję pięknego tarasu - idealnie wpasował się w mój kanon piękna.
    Chciałam zapytać na co zamontowane sa woale na tarasie? Jakieś karnisze?

    Pozdrawiam
    Sandra
    sanbru@poczta.fm

    OdpowiedzUsuń
  2. Słoiczki z nakrętkami, ale nie mocno dokręcone. dokręcam od razu po wyjęciu z piekarnika i odwracam do góry nogami, żeby pokrywka się zassała.
    A woale - od trzech lat prowizorycznie - na sznurku :P

    OdpowiedzUsuń

NEWSLETTER

Zapisz się na newsletter i bądź na bieżąco