• Pinterest
  • Facebook
  • Instagram

25 maja 2011

Truskawkowa zapiekanka

Tak jak obiecałam wczorajszy dzień upłynął pod znakiem truskawki i dziś szybciutko podzielę się z Wami pysznym przepisem na kolację, śniadanie, drugie śniadanie bądź podwieczorek - dowolność wielka:)


Potrzebujemy:

truskawki
pieczywo (ja dałam pszenne bagietki, może być chleb tostowy, chleb biały)
brązowy cukier
twarożek zmiksowany z jogurtem naturalnym bądź serek kremowy
mąka kukurydziana

Przygotowanie:

Pieczywo kroimy, obsypujemy lekko brązowym cukrem i kładziemy na rozgrzanej patelni i smażymy aż cukier się skarmelizuje i stworzy słodką skorupkę. Chleb kładziemy na blaszce i układamy na nim przekrojone na pół umyte truskawki


Serek (lub twarożek z jogurtem) mieszamy z mąką kukurydzianą (mniej więcej 1 łyżka na 100 g serka) i brązowym cukrem i nakładamy na truskawki, wierzch posypujemy brązowym cukrem.



Wkładamy blaszkę do nagrzanego do 180*C piekarnika i pieczemy 6-8 minut, aż serek sie zrumieni a truskawki puszczą sok.

I woila:)

Wsuwamy oczywiście na ciepło mlaskając i oblizując palce:)

SMACZNEGO!

PS. Przepis na truskawkową zapiekankę znalazłam w książce "Kuchnia malucha" autorstwa Beaty Ciepłowskiej-Kowalczyk i Magdy Rodak.

10 komentarzy:

  1. bardzo ciekawy przepis :) wygląda nader smakowicie, więc wypróbuję na pewno ;), jako wielki miłośnik i truskawek i serka i brązowego cukru, że o bułeczce nie wspomnę :))
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja dzisiaj uciekam kupic truskawki i co do Twoich dzisiejszych zdjec....to tylko napisze, ze MNIAAAAAAAAAM:)
    Sciskam

    OdpowiedzUsuń
  3. zapowiada się obłędnie pysznie!

    pozdrawiam,
    Paula

    OdpowiedzUsuń
  4. Ho ale przepis, nigdy czegos takiego nie widzialm nie mowiac o probowaniu, moze sie skusze.....

    OdpowiedzUsuń
  5. Po prostu palce lizać, nie no muszę kiedyś ten przepis z moją Ami wypróbować i to obowiązkowo.
    P.S. Widzę, że nie potrafisz leniuchować a bolący kręgosłup i inne dolegliwości, które dają w kość i tu grożę matczynym palcem i robię groźną minę he, he i przykazuję odpoczywać. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Aneczko, dziękuję za ciepły komentarz..\

    ja na pewno skorzystam z powyższej inspiracji.. mniam..:) pozdrawiam, Ula

    OdpowiedzUsuń
  7. Jaki ciekawy przepis, trzeba będzie wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  8. Oj az slinka leci.Gdzie ja o tej porze moge kupic truskawki????????????????????

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda przepysznie :) Przyda się każdy pomysł na truskawki jak zaczną nas zasypywać z kaźdej strony :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. wyglądają baaardzo smacznie, chyba się skusimy

    OdpowiedzUsuń

NEWSLETTER

Zapisz się na newsletter i bądź na bieżąco